מדריך כשרות בורנה

ורנה היא עיר הנופש של בולגריה ומקום בו חולות הזהב מתחברים עם שמש, ים ופינוקים. הטיסה הקצרה, מבחר המלונות, והתושבים שיקבלו אתכם בסבר פנים יפות, מציבים את העיר גבוה בטבלת יעדי החופשה הפופולריים בבולגריה ומזרח אירופה. הנה מדריך לשומרי כשרות בורנה, עם כל מה שאתם צריכים לדעת לפני שנוסעים לחופשה בעיר. מה אוכלים, איפה עושים שבת ובאיזה מלונות הכי כדאי להיות.

כל מה שחשוב לדעת

שיתוף ב whatsapp
ווטסאפ
שיתוף ב telegram
טלגרם
שיתוף ב email
שליחה
שיתוף ב print
הדפסה

לינה ואירוח

מלונות כשרים או קרובים במרחק הליכה קצר לבית חב"ד, מידע על פתרונות לשבת והזמנה מהירה.

חנויות ורשימת אוכל כשר

מידע על אוכל כשר שאפשר לרכוש בחנויות, חנויות עם מוצרים כשרים מיובאים ופתרונות נוספים.

מסעדות כשרות וקייטרינג

מדריך למסעדות כשרות בסביבה, שירותי קייטרינג עם אוכל מוכן כשר לשבת ולחג ועוד.

בית חב"ד בסביבה

כתובת בית חב"ד הקרוב, הרשמה לסעודות שבת, יצירת קשר ופרטים נוספים.

הידעת?

יהודים עברו להתגורר בעיר ורנה בראשית המאה ה-19, עם תום שלטון האימפריה העות'מאנית באזור. היהודים שהתחלקו לקהילה ספרדית ואשכנזית עסקו בעיקר במסחר ולאחר מכן החלו לעסוק גם במקצועות נוספים כמו יצוא. בתקופת מלחמת בולגריה-סרביה (1885) השתתפה הקהילה היהודית של ורנה יחד עם קהילות יהודיות מערים נוספות, במימון ובסיוע כספי לצבא הבולגרי. יהודים רבים התגייסו לצבא הבולגרי ונשים שימשו בתפקידים עורפיים כאחיות בבתי החולים. יהודים מורנה התגייסו לצבא הבולגרי גם כמה שנים מאוחר יותר במלחמת הבלקן ובמלחמת העולם הראשונה.

הפעילות הציונית בורנה החלה בשנים הראשונות של המאה העשרים. בשנת 1902 נוסד סניף של תנועת "מכבי" עם כ-20 חברים וזמן קצר לאחר מכן הוא הפך לאחד הפעילים והמבוססים ביותר בבולגריה. מכבי ורנה סייעה בהכנת מדריכים לסניפים אחרים של התנועה במדינה. בקיץ 1910 התקיימה בורנה הוועידה הציונית השביעית בהשתתפות נציגים מבולגריה ותורכיה. לקהילה היהודית בוורנה היו שני בתי כנסת פעילים. בית הכנסת הספרדי שהוקם כבר בסוף המאה ה-19, ולצידו בית כנסת אשכנזי וקטן יותר. לקהילות היו מוסדות דת כמו חברא קדישא, ארגוני צדקה וגמילות חסדים. תיעוד היסטורי מראשית המאה העשרים מצביא על כ-2000 יהודים שהתגוררו באותה התקופה בורנה, מה שהפך אותה לאחת הקהילות היהודיות הגדולות ביותר בבולגריה של ערב מלחמת העולם השנייה.

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה החליטה ממשלת בולגריה לגרש את כל היהודים שהיו בעלי אזרחות זרה. 4000 יהודים גורשו ליוון וטורקיה וחלקם מצאו מקלט זמני בורנה, בדרך אל הספינות ששטו לישראל. עם התגברות המלחמה והאנטישמיות, יהודי ורנה, כמו היהודים בשאר הערים בבולגריה גורשו מן העיר.

לאחר המלחמה התחדשה הפעילות הציונית בורנה והקהילה היהודית הקטנה החלה להשתקם. במסגרת העלייה ההמונית של יהודי בולגריה בשנות החמישים, רבים עזבו לישראל. כיום חיים בעיר כמה עשרות יהודים, ויש גם בית חב"ד פעיל.