מדריך כשרות באיטליה

הקסם האיטלקי הוא משהו שקשה לעמוד בפניו. שפע הנופים, האמנות, המקומות לראות ולחוות, וגם ההיסטוריה היהודית. ובקיצור, אז מתי אוכלים? הנה מדריך לכל מה שאתם צריכים לדעת לפני שנוסעים לחופשה בארץ המגף: מידע מפורט על כשרות באיטליה, איפה קונים מזון כשר, איפה עושים שבת ובאיזה מלונות הכי כדאי להיות.

הידעת?

יהודים הגיעו לארץ המגף האיטלקית כבר לפני אלפי שנים, בתקופת האימפריה הרומית ששלטה בעולם. רוב היהודים שהגיעו לאיטליה בעת העתיקה התיישבו ברומא. רבים מהם היו עבדים מיומנים מיהודה, שבויים ממלחמות פומפיי ומאוחר יותר פליטי מלחמות טיטוס. יוליוס קיסר העניק ליהודים זכויות מיוחדות, ובהם החופש לקיים את מצוותיהם הדתיות, ליישב את ענייניהם הפנימיים בבתי משפט יהודיים ולשלוח את ביכורי הפירות  לבית המקדש בירושלים.

חלפו אלפי שנים של רדיפות והגבלות והיהדות באיטליה שרדה למרות הכל. זאת עד לתקופת השואה שהחריבה את יהדות אירופה, ולא פסחה על איטליה. עם זאת, באופן אירוני האגו של מוסוליני הציל יהודים רבים, הוא רצה להציג את עצמו לנתיניו כמנהיג עצמאי, ולכן מנע מהנאצים ליישם את "הפתרון הסופי" שלהם על אלה החיים תחת שלטונו – גם אם הוא ראה בהם אזרחים מדרגה שנייה. בתקופה חשוכה זו נספו קרוב ל-8000 יהודים.

35,000 היהודים החיים כיום באיטליה מתחלקים לעשרות קהילות בערים הגדולות כמו רומא, מילאנו, טורינו, פירנצה ובחבל טוסקנה. כיום יהדות איטליה היא מגוונת במיוחד, וכוללת יהודים איטלקים, ספרדים, אשכנזים, פרסיים, לובים ועוד. אתרי מורשת יהודית רבים נמצאים בכל רחבי איטליה, כולל מוזיאונים, בתי כנסת, שכונות יהודיות עתיקות, אתרים ארכאולוגיים ועוד. ברחבי איטליה יש בתי כנסת, בתי חב"ד ומסעדות כשרות. מזון כשר אפשר למצוא בעיקר בערים הגדולות, בהן יש קהילה מבוססת. הגוף המייצג והרשמי של היהודים במדינה הוא איחוד הקהילות היהודיות באיטליה.